Zaregistrujte sa do nášho vernostného programu a ušetrite pri každom nákupe.
Blog

Keď vás trápi akné

akne

Akné je strašiakom nielen puberty, ale trápi ľudí v každom veku. Dnes už nie je iba neestetickým problémom, ale častokrát zasahuje aj do psychiky tínedžerov i dospelých. Znížené sebavedomie a obmedzovanie kvôli zhoršenému vzhľadu sa dá napraviť. Takto zabojujete s akné.

Čo je to akné? 

Najvýraznejšie zhoršenie pleti zažívajú tínedžeri medzi 14. a 19. rokom. V tomto období sa začína pleť viac mastiť. Môžete to spozorovať aj na nadmernom lesku pokožky. Následne sa môžu objavovať nedokonalosti ako začervenanie, opuchy, čierne bodky alebo dokonca zapálené biele vyrážky. 

Začervenané zapálené, často aj bolestivé vyrážky po celej tvári alebo v oblastí T zóny, teda čelo, nos, brada.

Prečo mám akné? 

Akné je jedno z najčastejších kožných ochorení. Môže vznikať alebo sa zhoršovať rôznymi faktormi: stres, fajčenie, genetika, hormonálne zmeny v tele, nedostatočné čistenie po odstránení make-upu, potravinová intolerancia, podráždenie na niektoré lieky alebo dokonca kozmetiku. 

V našom tele sa prirodzene nachádzajú mazové žľazy, ktoré sú pre premastenie kože veľmi dôležité. Akné je zápalové ochorenie mazovej žľazy s chĺpkom, v ktorej sa začne vytvárať nadmerné množstvo mazu (séba). Upchatie žliaz sébom a taktiež odumretými kožnými bunkami tak spôsobuje biele a čierne bodky alebo pupienky.

Ako na pokožku s akné 

Naša pokožka sa rokmi mení. Pre každý typ pleti sú odporúčané prípravky a kozmetika. Ak máte akné, vaša pleť je pravdepodobne skôr zmiešaná a mastná kvôli vysokej tvorbe mazu. To však neznamená, že by ste ju nemali hydratovať. 

Hydratácia je dôležitá nielen zvonka, ale aj zvnútra. Dobrá hydratácia môže tiež zlepšiť váš imunitný systém a podporiť vaše telo v boji proti infekciám, čo pomáha predchádzať akné. Snažte sa piť dostatočné množstvo tekutín, najideálnejšie čistej vody.

 

Čistenie pleti je pre reguláciu tvorby tvorbu mazu kľúčové. Čistite svoju pleť ideálne ráno a večer, prípravkom špeciálne určeným pre potreby problematickej pleti, akým je napríklad naša ANTI-AKNÉ Čistiaca pena pre problematickú pleť.  Ak máte na pokožke zápalové akné, neodporúčame používať mechanické peelingy, ktoré môžu zápal rozniesť po pleti. Takéto peelingy navyše problematickú pleť zbytočne dráždia a stenčujú, a vytvárajú tak ideálne prostredie na množenie ďalších baktérií. Naša ANTI-AKNÉ Čistiaca pena pre problematickú pleť je šetrnou exfoliačnou alternatívou k mechanickým peelingom. Obsahuje citlivú koncentráciu kyseliny salicylovej, ktorá postupne odstraňuje odumreté bunky zrohovatených vrstiev pokožky. Na najviac zasiahnuté miesta môžete následne aplikovať ANTI-AKNÉ Nanovláknité náplasti s chitozanom pre problematickú pleť. Po náplastiach aplikujte tonikum, a následne pokračujte chladivým gélovým sérom, ktoré sťahuje zápalové procesy. Rutinu ukončite ANTI-AKNÉ Krémom pre problematickú pleť

Ako odstrániť akné?

Zabudnite na overené babské rady, ako je napríklad natieranie zubnou pastou a podobne. V žiadnom prípade pleť nepresušujte. Ak príliš vysušíte mazové žľazy, stane sa presný opak toho, čo je žiadané. Mazové žľazy začnú produkovať ešte viac mazu a vaša pleť na tom môže byť horšie ako predtým. 

O pokožku s akné je tiež potrebné sa starať a hydratovať ju prípravkami na to určenými. Zdôverte sa do rúk skúseného odborníka, ktorý vám dokáže vytvoriť správnu kombináciu kozmetiky. 

V prípade bolestivého zápalu a opuchu na tvári alebo ako prevenciu sa môžete objednať na profesionálne čistenie pleti s ošetrením u dermatológa alebo iného odborníka. V žiadnom prípade však opuchy, biele bodky a vyrážky nevytláčajte. Možno sa vám bude zdať, že stav sa zlepší, avšak nečistoty vytlačíte len z povrchu a väčšinu zatlačíte naspäť do pokožky. Tým môže vzniknúť závažnejší zápal. 

Môžete boj s akné podporiť aj stravou. Obmedzte rafinované cukry, sladkosti, vyprážané a polotovary. Dajte prednosť pestrej čerstvej strave plnej ovocia a zeleniny a rýb. Odporúčajú sa najmä čučoriedky, avokádo, brokolica, listová zelenina, orechy a ryby.

Novinka v boji proti akné

Facederma prichádza s novou ANTI-AKNÉ radou. Po 3 rokoch vývoja a testovania je tu konečne riešenie na odstránenie akné vytvorené na mieru pre slovenskú pleť.